ua en ru

Глава УГКЦ відслужив молебень у Києві з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Русі

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук сьогодні, 17 серпня 2013 р., відслужив на Володимирській гірці у Києві молебень до святого рівноапостольного князя Володимира з нагоди ювілею 1025-річчя Хрещення Русі, передає кореспондент РБК-Україна.

Разом з главою УГКЦ до святого Володимира молилися усі учасники синоду єпископів УГКЦ, які сьогодні завершили роботу сесії синоду: кардинал Аюдріс Азіс Бачкіс - призначений папський легат на святкування ювілею Хрещення в Україні, апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон та численне духовенство.

В молебні взяли участь понад 6 тис. греко-католиків з багатьох країн світу.

"Кияни не були хрещені кожен окремо, приватно, у своєму храмі. Київ був хрещений у Дніпрі разом. Його мешканці разом зійшли в хрещальні води. Разом, єдиним серцем і устами визнали віру Єдиної святої Апостольської Церкви. Саме тут разом у водах р. Дніпра з розрізнених племен ми стали єдиним народом. Ось тому сьогодні ми зійшлися сюди з різних країн, з різних сіл і міст України, навіть з різних конфесій та Церков, щоби тут, при тому джерелі нашої віри, знову бути разом", - наголосив під час проповіді Глава УГКЦ.

На переконання Блаженнішого Святослава, саме до єдності Єдиної неподіленої Церкви закликає нас рівноапостольний Володимир.

"Тому я сьогодні відкриваю обійми до всіх, які сьогодні прибули зблизька і здалека. Відкриваю сьогодні обійми до всіх: православних, протестантів і просто добрих людей. І всіх кличу: будьмо разом. Відновімо нашу віру, будьмо разом християнами третього тисячоліття", - закликав Шевчук.

Він нагадав, що завтра відбудеться освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового, який "гарно видно" з Володимирської гірки на лівому березі Дніпра.

"Цей собор буде символом єдності нашої церкви. Символом, який кличе до єдності всіх дітей Володимирового Хрещення", - сказав він.