ua en ru

З території Києво-Печерської лаври витісняють мистецькі музеї

Національний музей декоративного мистецтва відрізали від опалення. Про це заявила директор музею Адріана Вялець. Вона вважає - музей хочуть вижити з території історико-культурного заповідника Києво-печерської лаври, повідомляє "Релігія в Україні".

Національний музей декоративного мистецтва відрізали від опалення. Про це заявила директор музею Адріана Вялець. Вона вважає - музей хочуть вижити з території історико-культурного заповідника Києво-печерської лаври, повідомляє "Релігія в Україні".

Без опалення музей залишився після ремонту Трапезної церки. Приміщення музею, що розташоване на другому поверсі церкви, відрізали і не підключили до системи теплопостачання. Якщо до зимового сезону опалення не налагодять, це загрожує знищенню музейного фонду.

"У наших фондосховищах має бути температура 17-24 градуси, відповідна вологість. Інакше одразу йде пліснява, розвивається грибок і боротися з ним майже неможливо. У нас зберігаються 500 творів Марії Приймаченко. Одна її робота зараз коштує 10-15 тисяч доларів. Крім того тут кераміка, порцеляна, скло 15-16 століття. На писанки я боюсь навіть дихати - такі вони крихкі", - говорить Адріана Феодосіївна.

"Випадок з відключенням опалення у музеї можна вважати диверсією проти закладу культури, - коментує ситуацію Олександр Бригинець, народний депутат від фракції "Батьківщина". - Вже не вперше музеї хочуть виселити з території лаври. Нещодавно владика Павло знову заявив про бажання виселити з території Києво-Печерської лаври музеї, що не мають відношення до історії церкви".

Такими є музеї коштовностей, декоративного мистецтва, театрального і кіно-мистецтва, музей мініатюр. Нардеп заявив, що звернувся до прем'єр-міністра України Миколи Азарова та міністра культури України Леоніда Новохатька з проханням надати публічну інформацію щодо долі музеїв, які знаходяться на території Києво-Печерської лаври.